Nasze żelki witaminowe produkowane są z naturalnych, szczególnie aromatycznych koncentratów soków owocowych i przecierów owocowych. Dzięki starannemu procesowi zagęszczania, żelki mają charakterystyczny owocowy smak i delikatną konsystencję.
W procesie produkcji niezbędne są składniki żelujące, które gwarantują odpowiednią twardość i charakterystyczny smak, a także substancje powlekające, które zapobiegają sklejaniu się żelek. W naszych żelkach witaminowych stosujemy czysto roślinny składnik żelujący - pektynę. Całkowicie unikamy żelatyny zwierzęcej, którą często uzyskuje się z niskiej jakości odpadów poubojowych, jak również skrobi modyfikowanej. Jest ona często stosowane jaka alternatywa roślinna dla żelatyny, ale często są to skrobie modyfikowane chemicznie, które nie są opisane bardziej szczegółowo. W składzie otoczki stosujemy tłuszcz kokosowy, rzepakowy i wosk carnauba, dlatego nasze żelki witaminowe są w 100% wegańskie.
W produkcji żelek witaminowych powszechnie stosuje się sztuczne substancje słodzące lub zamienniki cukru. Nasze żelki są produkowane całkowicie bez sztucznych słodzików lub zamienników cukru, jak również bez dodatkowego dodatku cukru. Z prawnego punktu widzenia określenie "bez dodatku cukru" może być stosowane również w przypadku produktów zawierających substancje słodzące, takie jak maltitol, choć ściśle rzecz biorąc jest to rodzaj cukru. Owocowa słodycz naszych witaminowych żelek pochodzi wyłącznie z użytych składników owocowych i zawartej w nich naturalnie fruktozy. Uwaga: ze względów technicznych w produkcji stosuje się do 20mg dekstryny ryżowej w 1 żelce jako nośnik.
Wykorzystujemy w pełni naturalny aromat z owoców. W wielu przypadkach stosuje się tanie, syntetyczne aromaty lub "naturalne" aromaty, które uzyskuje się przy pomocy grzybów pleśniowych lub genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów. To samo dotyczy barwników stosowanych do wzmocnienia naturalnej barwy składników owocowych. Często są one uzyskiwane syntetycznie. Do naszych żelek witaminowych nie dodajemy żadnych barwników. Ich kolor pochodzi wyłącznie z naturalnych koncentratów i przecierów owocowych.
W procesie produkcj potrzebne są również tak zwane regulatory kwasowości. Dlatego często stosuje się tani kwas cytrynowy, otrzymywany również za pomocą grzybów pleśniowych lub genetycznie modyfikowanych mikroorganizmów, lub związki fosforanowe, takie jak fosforan trójwapniowy. Lepszą alternatywą, którą stosujemy w naszych żelkach, jest kwas askorbinowy (witamina C) i związki cytrynowe, takie jak cytrynian trójpotasowy.
Dodatkowo nasze żelki witaminowe są w 100% bezglutenowe i wolne od soi.
Żelki jagodowe Bacillus subtilis charakteryzują się owocowym jagodowym smakiem jeżyny, maliny, truskawki i wiśni. Każda żelka zawiera 1 mld jtk bakterii B. subtilis.
Jako opakowanie używamy przyjazne środowisku butelki ze szkła brązowego chroniące przed promieniami słonecznymi zamiast tworzywa sztucznego.