Witamina K
Witamina K występuje naturalnie jako witamina K1 (filochinon) i witamina K2 (menachinon), przy czym witamina K2 wydaje się być bardziej aktywną z tych dwóch form. Filochinon występuje głównie w roślinach, podczas gdy menachinon jest wytwarzany przez niektóre bakterie jelitowe człowieka lub znajduje się w żywności fermentowanej przez mikroorganizmy, takiej jak kiszona kapusta lub japońska potrawa natto.
Witamina K2
Witamina K2 aktywuje całą gamę specjalnych protein w organizmie, które odgrywają rolę w ważnych procesach metabolicznych, w tym w transporcie i wykorzystaniu wapnia, krzepnięciu krwi, regulacji podziału komórek, różnicowaniu i migracji komórek, a także w ważnych procesach naprawczych w różnych naczyniach i organach.
Różnorodne efekty działania witaminy K2 były ostatnio przedmiotem bardziej ukierunkowanych badań, przy czym podejrzewa się, że efekty wykraczają poza znane funkcje w konserwacji kości i krzepnięcia krwi.
Witamina K przyczynia się do:
- poprawnego krzepnięcia krwi
- utrzymania kości w dobrej kondycji
Oryginalna K2Vital® - Witamina K2 MK7 all-trans z Norwegii
Witamina K2 występuje w różnych formach, które mają różną skuteczność. Witamina K2 MK7 jest dziś uważana za zdecydowanie najbardziej efektywną formę K2. Jednak nawet pomiędzy różnymi substancjami czynnymi witaminy K2 MK7 nadal istnieją znaczne różnice, ponieważ cząsteczka witaminy występuje w różnych układach chemicznych - mówimy o tzw. izomerach cis i trans witaminy K2. Zakłada się, że tylko forma trans może być w ogóle wykorzystana przez ciało.
Nasza oryginalna norweska witamina K2 K2VITAL® jest jedną z niewielu substancji czynnych na rynku, która może zagwarantować 100% wysoce skuteczną all-trans MK7 dla określonej zawartości witaminy K2 i może bezpiecznie zagwarantować tę zawartość poprzez specjalny test laboratoryjny wyprodukowany w Norwegii.
Witamina K2 i witamina D
Witamina K2 jest jednym z najważniejszych aktywnych partnerów witaminy D w regulacji metabolizmu wapnia. Obie te witaminy kierują razem komórkami budującymi kości oraz ważnymi molekułami transportowymi, które odpowiadają za poprawne zużycie wapnia.