Witamina D
Witamina D3 występuje w naturze prawie wyłącznie w źródłach pochodzenia zwierzęcego, szczególnie w rybach, produktach mlecznych, jajach oraz w mięsie. Witamina D jest zawarta także w roślinach w tym w porostach, oraz w różnych grzybach ale te zawierają bardzo małe ilości znacznie mniej skutecznej witaminy D2.
Witamina D zajmuje bardzo szczególne miejsce wśród witamin. Z jednej strony jest to jedna z nielicznych witamin, które rzadko spożywamy z pożywieniem, ale zamiast tego produkujemy ją w skórze przy pomocy słońca; z drugiej strony witamina D nie jest witaminą w klasycznym sensie, lecz prekursorem hormonów.
W przeciwieństwie do wielu innych witamin, jest przekształcana w organizmie w ważny hormon, który kontroluje funkcje komórek i liczne procesy zachodzące w organizmie. Prawie wszystkie komórki organizmu mają specjalne receptory dla hormonu witaminy D i są zależne od odpowiedniej podaży witaminy D.
Witamina D ciągle intensywnie badana. Prawie co roku odkrywane są nowe mechanizmy działania tej fascynującej witaminy. Do tej pory następujące oświadczenia dotyczące witaminy D zostały zatwierdzone przez UE:
Witamina D przyczynia się do:
- prawidłowego wchłaniania/wykorzystywania wapnia i fosforu,
- utrzymania poziomu wapnia we krwi,
- utrzymania kości w dobrej kondycji,
- prawidłowego funkcjonowania mięśni,
- utrzymania zdrowych zębów,
- prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- bierze udział w procesie podziału komórek.