Witamina C bierze udział w licznych reakcjach redoks w organizmie człowieka jako antyoksydant i kofaktor, wpływając tym samym na liczne procesy, takie jak antyoksydacyjna ochrona komórek, układ odpornościowy i metabolizm energetyczny. Bierze również udział w tworzeniu białka strukturalnego - kolagenu (skóra, chrząstki, kości, naczynia krwionośne) oraz w syntezie m. in. hormonów.
Wyższe stężenie witaminy C występuje naturalnie w świeżych owocach, warzywach i jagodach, takich jak m. in. camu camu, jagody rokitnika, wiśnia acerola, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, jarmuż, pietruszka, kiwi i owoce cytrusowe.
Witamina C jest wciąż intensywnie badana. Niemal co roku odkrywane są nowe mechanizmy działania tej fascynującej witaminy. Dotychczas UE wydała następujące oświadczenia dotyczące witaminy C:
Oświadczenia zdrowotne dla witaminy C (wg. EFSA):
Witamina C przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia
- właściwego działania psychiki
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna)
- właściwego funkcjonowania układu nerwowego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania kości
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania chrząstki
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania zębów
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania dziąseł
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania skóry
- zwiększenia wchłaniania żelaza
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.