Witamina C bierze udział w licznych reakcjach utleniania-redukcji, określanych jako reakcje redox w organizmie człowieka jako antyoksydant i kofaktor. Wpływa ona tym samym na liczne procesy, takie jak antyoksydacyjna ochrona komórek, układ odpornościowy i metabolizm energetyczny. Bierze również udział w tworzeniu białka strukturalnego - kolagenu (skóra, chrząstki, kości, naczynia krwionośne) oraz w syntezie hormonów.
Wysokie stężenie witaminy C występuje naturalnie w świeżych owocach, warzywach i owocach jagodowych, takich jak m. in. camu camu, rokitnik zwyczajny, acerola, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, jarmuż, pietruszka, kiwi i owoce cytrusowe.
Liposomalna witamina C
Preparaty liposomalne wykazują znacznie lepszą biodostępność w porównaniu do konwencjonalnych preparatów doustnych, takich jak tabletki czy kapsułki. Zarówno wchłanianie w jelicie, jak i wchłanianie do komórek może być znacznie poprawione przez zastosowanie liposomalne dla wielu substancji.
W suplementach liposomalnych właściwy składnik aktywny jest zapakowany w tzw. liposomy - małe kuleczki tłuszczowe, które z jednej strony zamykają składnik i w ten sposób chronią go przed rozkładem przez kwas żołądkowy, ale w szczególności transportują go bezpośrednio przez ścianę jelita do krwi i przez błony komórkowe do komórek.
Liposomy mają zawsze taką samą, wysoką biodostępność, zupełnie niezależną od tego, jaka substancja jest w nich zamknięta. Dzięki temu substancje, które w innych przypadkach mają raczej niską biodostępność, mogą być optymalnie wchłaniane. Dla wielu takich substancji biodostępność może być zwiększona nawet 10-krotnie, ponieważ skomplikowane mechanizmy wchłaniania i drogi transportu są po prostu omijane przez liposomy.
Liposomy, podobnie jak nasze ludzkie błony komórkowe, składają się z warstwy lipidowej. Dzięki temu mogą transportować swoją zawartość bezpośrednio do komórek bez konieczności korzystania ze zwykłych kanałów i cząsteczek transportowych. Jedyną wadą produktów liposomalnych jest ich krótszy okres przydatności do spożycia w porównaniu z suplementami diety w postaci proszku lub kapsułek. Pozostawione niestabilizowane liposomy zlepiają się i tracą swoje specjalne właściwości, dlatego zawsze należy stosować stabilizator. Do stabilizacji naszych liposomów używamy naturalnego ekstraktu z rokitnika zwyczajnego.
Witamina C jest nadal intensywnie badana. Niemal co roku odkrywane są nowe mechanizmy działania tej fascynującej witaminy. Do tej pory UE zatwierdziła następujące oświadczenia dotyczące witaminy C:
Witamina C przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia
- właściwego działania psychiki
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- właściwego metabolizmu energetycznego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna)
- właściwego funkcjonowania układu nerwowego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania kości
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania chrząstki
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania zębów
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania dziąseł
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania skóry
- zwiększenia wchłaniania żelaza,
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna) podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.