Witamina C bierze udział w licznych reakcjach redoks w organizmie człowieka jako antyoksydant i kofaktor, wpływając tym samym na liczne procesy, takie jak antyoksydacyjna ochrona komórek, układ odpornościowy i metabolizm energetyczny. Bierze również udział w tworzeniu białka strukturalnego - kolagenu (skóra, chrząstki, kości, naczynia krwionośne) oraz w syntezie m. in. hormonów.
Wyższe stężenie witaminy C występuje naturalnie w świeżych owocach, warzywach i jagodach, takich jak m. in. camu camu, jagody rokitnika, wiśnia acerola, owoce dzikiej róży, czarna porzeczka, jarmuż, pietruszka, kiwi i owoce cytrusowe.
Witamina C jest wciąż intensywnie badana. Niemal co roku odkrywane są nowe mechanizmy działania tej fascynującej witaminy. Dotychczas UE wydała następujące oświadczenia dotyczące witaminy C:
Oświadczenia zdrowotne odnośnie witaminy C (wg. EFSA):
Witamina C przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia
- właściwego działania psychiki
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- właściwego metabolizmu energetycznego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna)
- właściwego funkcjonowania układu nerwowego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania kości
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania chrząstki
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania zębów
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania dziąseł
-prawidłowego tworzenia kolagenu dla właściwego funkcjonowania skóry - w celu zwiększenia wchłaniania żelaza,
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna) podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.
Efekt synergii dzięki bioflawonoidom
Bioflawonoidy są najpowszechniejszymi i najważniejszymi wtórnymi związkami roślinnymi. Występują w warzywach, owocach i ziołach i są odpowiedzialne na przykład za żywy kolor jagód lub ciemnych warzyw liściastych. Bioflawonoidy mają silne właściwości przeciwutleniające i aby naturalnie wspierać ten synergistyczny efekt, nasze kompleksy witaminy C zawierają szerokie spektrum cennych bioflawonoidów z owoców cytrusowych, jagód i superfoods, naturalnie bogatych w witaminę C w kontekście naturalnych substancji witalnych.
Acerola
Nasza acerola pochodzi z Brazylii, gdzie jest delikatnie liofilizowana natychmiast po zbiorach i przetwarzana na naturalny proszek owocowy bez dodatku wątpliwych nośników ekstraktu, takich jak maltodekstryna. Wiśnia acerola znana jest z wyjątkowo wysokiej zawartości naturalnej witaminy C, wynoszącej ok. 1700mg/100g w świeżych owocach.
Owoc Camu Camu
Małe żółto-czerwone owoce Camu Camu (Myrciaria dubia) rosną dziko w peruwiańskiej Amazonii. Owocowo-kwaśna, lekko gorzka jagoda jest uważana za jedną z najbardziej bogatych w witaminę C roślin na ziemi i zawiera jej około 40 razy więcej niż pomarańcza. Jej suszony miąższ może osiągać szczytowe wartości 13-14% witaminy C.
Dzika róża
W Chile rozwijają się najbardziej bogate w substancje witalne odmiany dzikiej róży (Rosa canina L.), które wykorzystujemy do produkcji naszego wysokiej jakości proszku z dzikiej róży. W trudnych warunkach klimatycznych na południu Chile (na wysokości 800m n. p. m.) dzikie krzewy rosną powoli, co pozwala na rozwój wyjątkowej jakości naszych owoców. Już Hildegarda von Bingen przypisywała tej roślinie szczególne właściwości.
Rokitnik zwyczajny
Jagody rokitnika to małe czerwono-pomarańczowe owoce krzewu rokitnika zwyczajnego (Hippophae rhamnoides) i uważane są za prawdziwe bomby witaminowe. Rokitnik zawiera około 10 razy więcej witaminy C niż cytryna, co czyni go doskonałym źródłem witaminy C.
Mieszanki substancji roślinnych
Mieszanki substancji roślinnych Kompleks zawiera również polifenole z czarnych porzeczek, truskawek, wiśni, dzikich jagód, malin i jeżyn.