Witamina C bierze udział w licznych reakcjach redoks w organizmie człowieka jako przeciwutleniacz i kofaktor, co oznacza, że wpływa na liczne procesy, takie jak ochrona antyoksydacyjna komórek, układ odpornościowy i metabolizm energetyczny. Bierze również udział w tworzeniu białka strukturalnego kolagenu (skóra, chrząstka, kości, naczynia krwionośne) i syntezie hormonów.
Wyższe stężenia witaminy C występują naturalnie w świeżych owocach, warzywach i owocach jagodowych, takich jak rokitnik zwyczajny, wiśnie acerola, owoce dzikiej róży, czarne porzeczki, camu camu, jarmuż, natka pietruszki, kiwi i owoce cytrusowe.
Witamina C jest nadal przedmiotem intensywnych badań. Niemal każdego roku odkrywane są nowe mechanizmy działania tej fascynującej witaminy. Do tej pory następujące stwierdzenia dotyczące witaminy C zostały zatwierdzone przez UE:
Witamina C przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia
- właściwego działania psychiki
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E
- utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- właściwego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna)
- właściwego funkcjonowania układu nerwowego
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania naczyń krwionośnych
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania kości
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania chrząstki
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania zębów
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania dziąseł
- prawidłowej produkcji kolagenu dla właściwego funkcjonowania skóry
- zwiększenia wchłaniania żelaza,
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.