Białko z bobu (Vicia faba, znanego również jako bób) pozyskiwane jest z mielonego bobu i może być izolowane w procesie ekstrakcji. Do produkcji białka grochu (Pisum sativum L.) groch jest najpierw mielony z wodą na drobną pastę. Następnie białko grochu oddziela się mechanicznie, stosując następujące po sobie etapy wirowania i sedymentacji. Białko z nasion słonecznika (Helianthus annus) pozyskiwane jest z wytłoków pozostałych po produkcji oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Wytłoki te są mielone, ponownie prasowane i ponownie mielone, tworząc drobny proszek o charakterystycznym smaku. Białko z nasion konopi (Cannabis sativa) pozyskiwane jest z wytłoków pozostałych po produkcji oleju z nasion konopi tłoczonego na zimno. Wytłoki, naturalnie bogate w białko, są drobno mielone w celu otrzymania mąki konopnej. Białko ryżowe, pozyskiwane z brązowego ryżu, otrzymywane jest metodą ekstrakcji enzymatycznej. W tym celu ziarna ryżu są najpierw moczone i mielone na bogatą w białko mąkę, z której enzymy wydzielają białka. Po etapie filtracji następuje delikatne suszenie rozpyłowe, w wyniku którego powstaje proszek białka ryżowego. Białko z karobu (Ceratonia siliqua) pozyskiwane jest przez walcowanie nasion. Powstały proszek, bogaty w białko, jest następnie delikatnie suszony.
Kompleks enzymów bromelainy i papainy
Enzymy proteolityczne, zwane również proteazami, są zdolne do rozkładania białek zawartych w pożywieniu na mniejsze części. W tym procesie rozrywają wiązania peptydowe białek między poszczególnymi aminokwasami poprzez hydrolizę. Proteazy naturalnie występują w przewodzie pokarmowym, a także w owocach, takich jak ananas (bromelaina) lub papaja (papaina).
Oświadczenia zdrowotne dla białek według EFSA:
Białka przyczyniają się do
- zwiększenia masy mięśniowej
- utrzymania masy mięśniowej
- utrzymania prawidłowego stanu kości