Zarówno nasza trawa pszeniczna jak i jęczmienna pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych w amerykańskim stanie Utah. Tam młode, zielone pędy kiełkują wiosną i wczesną jesienią, a we wczesnych godzinach porannych, dokładnie w szczytowym momencie swojego potencjału odżywczego, krótko przed powstaniem pierwszych łodyg (faza wstępna) na wysokości około 5-8cm i są natychmiast wyciskane i suszone w najniższych temperaturach poniżej 2°C, aby jak najwierniej zachować pełną gamę enzymów, witamin, chlorofilu i innych cennych składników. Cała obróbka odbywa się w atmosferze czystego CO2, z wyłączeniem ciepła i tlenu, zanim sok zostanie hermetycznie zamknięty i dostarczony w zamkniętym zimnym łańcuchu dostaw. Średnio 30 kg trawy to 1 kg wysoko zagęszczonego soku z trawy w proszku.
Proces CO2 a suszenie rozpyłowe
Nasza trawa jęczmienna jest przetwarzana zgodnie ze szczególnie delikatnym procesem CO2 opracowanym w 5-letnim procesie badawczym w najniższych temperaturach poniżej 2°C i przy ścisłym wyłączeniu tlenu, i nie jest suszona rozpyłowo. Podczas suszenia rozpyłowego komórki roślinne ulegają uszkodzeniu, a cenne enzymy i składniki roślinne zaczynają się utleniać i denaturalizować. Dzięki rezygnacji z tego procesu możemy zagwarantować niezwykle wysoką zawartość enzymów i substancji witalnych w naszych trawach w proszku. Ponadto całkowicie rezygnuje się z niepotrzebnych wypełniaczy, takich jak maltodekstryna.
Jako opakowanie używamy przyjazne środowisku butelki ze szkła brązowego chroniące przed promieniami słonecznymi zamiast tworzywa sztucznego.