Stosowany przez nas szczep drożdży, Saccharomyces boulardii SP92, jest szczególnie bioaktywną formą wysokowydajnych drożdży prozdrowotnych: żywotne komórki drożdży są aktywowane niezwykle szybko po spożyciu w celu rozwinięcia ich różnorodnych efektów. Dzięki tylko dwóm składnikom produkt ma najwyższą możliwą czystość: nasze kapsułki wegańskie wykonane z celulozy roślinnej bez karagenu i PEG zawierają tylko składnik aktywny (S. boulardii) oraz kiełki gryki w proszku jako wypełniacz bogaty w składniki odżywcze i błonnik. Saccharomyces boulardii jest odporny na działanie soku żołądkowego, dzięki czemu przez żołądek przechodzi nienaruszony. Ponadto ten szczep drożdży jest również idealny dla osób wrażliwych.
Drożdże te występują naturalnie w skórce liczi i mangostanu. Ponieważ ekstrakcja ze skórek owocowych jest niezwykle złożona i wymaga dużych nakładów finansowych, szczep drożdży jest obecnie produkowany przy użyciu nowoczesnych metod uprawy. Podczas gdy na rynku są często oferowane genetycznie modyfikowane kultury drożdży, my używamy tylko w 100% naturalnych szczepów drożdży, wolnych od modyfikacji genetycznych. Szczepy drożdży wykazują również najwyższą czystość, mają tylko najmniejsze, prawie niemierzalne ślady metali ciężkich i są wolne od obcych mikroorganizmów, takich jak listeria czy gronkowiec. Wyrób gotowy jest całkowicie wolny od modyfikacji genetycznych i alergenów oraz w 100% wegański.
Jako kapsułki używamy specjalnych kapsułek HPMC, które w przeciwieństwie do większości innych kapsułek HPMC lub z pulluanu na rynku, są w 100% wolne od spornych, ale nie wymagających deklaracji substancji pomocniczych karagenu i PEG. Jako opakowanie używamy brązowego szkła chroniącego przed światłem i przyjaznego środowisku zamiast plastiku.