Kolagen, stanowiący ponad 30% całkowitej masy wszystkich białek, jest najbardziej rozpowszechniony w organizmie człowieka i występuje w różnych typach, w zależności od rodzaju tkanki. Jako białko strukturalne chrząstki, ścięgien, więzadeł, tkanki łącznej, mięśni szkieletowych, naczyń krwionośnych, skóry, kości i zębów zapewnia elastyczność i siłę. Podczas syntezy kolagenu aminokwasy łączą się ze sobą, tworząc łańcuch polipeptydowy z udziałem szeregu niezbędnych witamin, minerałów i pierwiastków śladowych. Grubsze włókna kolagenowe powstają w wyniku aglomeracji i sieciowania.
Kolagen typu I: 90% kolagenu w organizmie człowieka, szczególnie w skórze, kościach, ścięgnach i chrząstkach
Kolagen typu V: w połączeniach komórkowych naskórka i skóry właściwej
Kolagen typu X: w chondrocytach chrząstki
Elastyna
Podobnie jak kolagen, elastyna jest białkiem strukturalnym. W przeciwieństwie do kolagenu, który przede wszystkim zapewnia wytrzymałość, elastyna jest, jak sama nazwa wskazuje, elastyczna i rozciągliwa.
Kwas hialuronowy
Kwas hialuronowy, zwany także hialuronianem, jest długołańcuchowym polisacharydem o dużej zdolności wiązania wody i dużej lepkości istotnej (szczególnie przy średniej i wysokiej masie cząsteczkowej). Często lokalizuje się m.in. w skórze i tkance łącznej, płynie maziowym, płynie łzowym oraz ciele szklistym oka.