OPC (skrót od: oligomeric proantocyjanidins), zwane również witaminą P, to substancje z grupy flawonoli, które składają się z polimerów katechin i epikatechin. Proantocyjanidyny występują w wielu owocach i roślinach, w tym w nasionach i skórkach winogron, jagodach, owocach cytrusowych, a także w korze drzew.
W zależności od liczby jednostek, proantocyjanidyny dzieli się na różne grupy, na przykład monomery (jedna jednostka) i dimery (dwie jednostki). Dokładna definicja OPC jest niejednoznaczna – w zależności od interpretacji, jako OPC określa się albo tylko dimery do tetramerów, dimery do pentamerów, dimery do heksamerów, albo wszystkie proantocyjanidyny z wyjątkiem monomerów.
Przez długi czas za bioaktywne uważano jedynie dimery, czyli oligomery składające się z dwóch jednostek, oraz trimery, czyli oligomery składające się z trzech jednostek, proantocyjanidyn. Obecnie jednak budzi to coraz więcej wątpliwości, co sugeruje złożoną interakcję wszystkich składników ekstraktu z pestek winogron, w tym polimerycznych proantocyjanidyn, takich jak heksamery i heptamery. Związki OPC są zawarte w znacznych ilościach zwłaszcza w korze sosnowej i pestkach winogron, przy czym poszczególne proantocyjanidyny różnią się od siebie zarówno budową, jak i działaniem. Na szczególną uwagę zasługuje duża ilość ważnej proantocyjanidyny B3-3'-O-galusanu w ekstrakcie z pestek winogron.