Wyizolowanie enzymu nattokinazy z najbardziej naturalnego ze wszystkich źródeł, tradycyjnego japońskiego dania natto (sfermentowanej soi), jest bardzo pracochłonne. Dlatego wybraliśmy najbliższą metodę produkcji. Nasza nattokinaza o szczytowej aktywności enzymatycznej 60 000 FU na gram pochodzi od jednego z trzech wiodących światowych producentów wysokiej jakości i jest w 100% pozyskiwana z naturalnej fermentacji soi wolnej od GMO przez bakterię Bacillus subtilis produkującą nattokinazę - w rezultacie całkowicie wolna od soi.
Wyraźnie dystansujemy się od producentów i produktów słabej jakości na rynku, którzy wykorzystują genetycznie modyfikowaną soję lub nawet całkowicie nie pochodzą z fermentacji, ale zamiast tego używają pozostałości po produkcji krewetek (skorupek krabów) jako pożywki dla bakterii. Oznacza to, że wiele produktów z nattokinazą nie jest wegańskich.
Ponieważ źródło węglowodanów jest niezbędne dla stabilności i bioaktywności enzymu, proces produkcyjny nattokinazy wymaga maltodekstryny, która jednak nie musi być deklarowana w składzie i dlatego często nie jest pokazana na wielu etykietach. Kierując się naszą filozofią True Clean Label®, ręczymy za pełną deklarację wszystkich składników. Dzięki naszej wysokiej dawce 60 000 FU na gram nattokinazy osiągamy na całym świecie minimalną wartość maltodekstryny na kapsułkę, która wynosi poniżej 20%. Ponadto, w przeciwieństwie do innych producentów, nie używamy kukurydzy jako źródła maltodekstryny, tylko tapiokę z manioku wolną od GMO.
Ten produkt jest całkowicie oczyszczony z witaminy K2.
Jako jedyny inny składnik używamy przyjaznego dla jelit włókna akacjowego ze zrównoważonej uprawy bez pestycydów jako czystego naturalnego nośnika. W przeciwieństwie do zwykłego syntetycznego wypełniacza mikrokrystalicznej celulozy zawierającej nanocząsteczki, jako wypełniacz stosujemy naturalny, bogaty w błonnik produkt spożywczy. Nasze włókno akacjowe pochodzi z neutralnych dla klimatu, zrównoważonych, oszczędzających zasoby i uczciwych upraw.
Jako otoczki kapsułek używamy specjalnych kapsułek HPMC, które w przeciwieństwie do większości innych kapsułek HPMC lub z pullulanu dostępnych na rynku, są w 100% wolne od kontrowersyjnych, ale nie deklarowanych substancji pomocniczych: karagenu i PEG. Jako opakowania używamy chroniącego przed światłem i przyjaznego dla środowiska szkła bursztynowego zamiast plastiku.