Szczególnie ważną cechą jakościową wysokiej jakości olejów Omega 3 jest ich stopień świeżości. Kwasy tłuszczowe Omega 3 są naturalnie - ze względu na swoją strukturę - niezwykle reaktywne i podatne na procesy utleniania (autooksydacji), w wyniku których mogą szybko jełczeć. Podczas utleniania kwasów tłuszczowych Omega 3 powstają przede wszystkim nadtlenki kwasów tłuszczowych, które następnie reagują lub ulegają degradacji do wtórnych produktów utleniania, takich jak aldehydy (dialdehyd malonowy, 4-hydroksyheksenal). Dlatego też pomiary produktów ubocznych utleniania mają kluczowe znaczenie dla zapewnienia jakości produktów Omega 3.
Do pomiaru utleniania olejów Omega 3 stosuje się 3 główne wartości: liczbę nadtlenkową (POZ), liczbę p-anizydynową i wartość TOTOX, która jest obliczana na podstawie liczby anizydynowej i nadtlenkowej (wartość TOTOX = liczba p-anizydynowa + (2 * liczba nadtlenkowa)).
Wartość TOTOX (TOTal OXidation) jest uznanym na całym świecie wskaźnikiem, który ocenia całkowitą wartość utleniania (utlenianie kwasów tłuszczowych) i daje jasny ogólny obraz świeżości olejów. Im wyższa wartość TOTOX, tym bardziej zjełczały olej. Liczba anizydynowa (AnZ) jest miarą powstawania aldehydów podczas utleniania tłuszczów. Dlatego też wiele mówi o tym, jak olej był przetwarzany i przechowywany. Liczba nadtlenkowa (POZ) mierzy rzeczywiste utlenianie.
Nasze produkty Omega 3 są stale sprawdzane pod kątem wartości anizydyny i nadtlenku, nie tylko surowiec producenta, jak to często ma miejsce na rynku, ale także produkt końcowy po napełnieniu kapsułek lub butelki. Podczas produkcji dokładamy wszelkich starań, aby w miarę możliwości wykluczyć jakikolwiek kontakt z tlenem w celu uniknięcia procesów utleniania. Zwracamy szczególną uwagę na świeżość naszych surowców i prawidłowe przechowywanie produktu końcowego. Unikamy długich okresów przechowywania.
Zgodnie z oficjalnymi organami (IFOS, IKOS, GOED, GMBI) nie wolno przekraczać następujących limitów:
- Wartość nadtlenkowa (PV): maks. 5 mEq/kg
- Wartość anizydyny (AV): maks. 20
- Wartość Totox (TOTOX): maks. 26
Wartość TOTOX >26 wskazuje, że olej Omega 3 jest zepsuty i nie powinien być spożywany. Wartość TOTOX <20 jest oznaką świeżości i wysokiej jakości oleju. Idealnie, produkt omega-3 powinien być przechowywany z dala od światła, z tyłu lodówki. Niska temperatura zapewnia znaczne spowolnienie procesów utleniania oleju z alg. Dotyczy to zarówno okresu przed, jak i zwłaszcza po otwarciu opakowania.
Jeśli smak lub zapach oleju z alg nadal pogarsza się w tym okresie, oznacza to przedwczesne utlenianie oleju z alg. Może to być spowodowane na przykład kontaktem pipety dozującej z ustami/językiem lub niewłaściwym przechowywaniem.
Nasze produkty mają wartości znacznie poniżej zalecanych limitów. W zakładce "Testy laboratoryjne" można znaleźć najnowsze wartości laboratoryjne.