Istotny pierwiastek śladowy molibden występuje w ilościach śladowych głównie w żywności roślinnej ze zbożami, orzechami i roślinami strączkowymi. Ale również podroby i jaja, jak również nasza woda pitna (uwarunkowana regionalnie) zawierają znaczne ilości tego pierwiastka śladowego. Stężenie molibdenu w roślinach jest silnie uzależnione od zawartości molibdenu w glebie i wpływów środowiska. Intensywna uprawa gleby lub ciężkie przemysłowe przetwarzanie żywności może iść w parze ze zmniejszoną zawartością molibdenu w żywności.
Organizm człowieka może zawierać około 8 do 10mg molibdenu. Z tego około 60% znajduje się w szkielecie, a 40% w nerkach, płucach, wątrobie i skórze. Molibden jest potrzebny głównie jako kofaktor licznych enzymów wątrobowych.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące molibdenu (wg. Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności):
Molibden przyczynia się do
- utrzymania prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych