Mleczan magnezu
Dwuwodny mleczan magnezu jest organicznym związkiem magnezu z dekstrozowym kwasem mlekowym (mleczanem). W szczególności dekstrorotacyjny kwas mlekowy jest naturalnym produktem metabolicznym ludzi i jest również wytwarzany przez bakterie kwasu mlekowego. Mleczan jest składnikiem ochronnego płaszcza kwasowego skóry i środowiska jelitowego kwasu mlekowego, służy do odżywiania bakterii jelitowych tworzących maślan i jest ważnym źródłem energii dla komórek błony śluzowej jelit.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące magnezu (według EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
Magnez przyczynia się do:
- zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- utrzymania równowagi elektrolitycznej,
- utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- prawidłowego funkcjonowania mięśni,
- prawidłowej syntezy białek,
- prawidłowej funkcji psychologicznej,
- utrzymania zdrowych kości,
- utrzymania zdrowych zębów,
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek.