Nasz organiczny olej MCT jest pozyskiwany w 100% z ekologicznych orzechów kokosowych (ekologicznych z UE), które dojrzewają w różnych ekologicznych gospodarstwach w Azji Południowo-Wschodniej. Przetwarzanie odbywa się w całości w UE. Do tłoczenia wybierane są tylko świeże i całkowicie nienaruszone orzechy kokosowe - rozdrobnione lub połamane orzechy kokosowe są odrzuacane. Przed prasowaniem starannie usuwa się nie tylko twardą powłokę zewnętrzną, ale także brązową, zdrewniałą powłokę pośrednią. Wyciskana jest tylko czysta miazga, mleko kokosowe jest oddzielane od miazgi przed prasowaniem, dzięki czemu nie musi przechodzić przez fazę prasowania.
Proces ekstrakcji to w 100% procesy mechaniczne i termiczne, takie jak wirowanie i destylacja. W związku z tym podczas całego procesu produkcyjnego nie są używane środki chemiczne. W przeciwieństwie do innych olejów MCT, nasz olej MCT jest w 100% naturalnym ekstrakem olejowym, MCT nie są otrzymywane poprzez sztuczną chemiczną estryfikację gliceryną. Efektem końcowym jest najwyższej jakości organiczny olej MCT, który zawiera kwas kaprylowy (C-8) i kwas kaprynowy (C-10) wyłącznie z dwóch najbardziej skutecznych MCT.