Magnez Komplex 9 Ultra
Glicynian magnezu
Glicynian magnezu jest związany z aminokwasem glicyną. Glicyna występuje w dużych ilościach w tkance łącznej i mózgu. Glicynian magnezu jest jednym z najłatwiej dostępnych związków magnezu i przyczynia się do prawidłowej syntezy białek, funkcjonowania układu nerwowego i funkcji psychologicznych.
Taurynian magnezu
Taurynian magnezu jest związany z aminokwasem tauryną. Tauryna występuje w dużych ilościach w tkance mięśniowej, mózgu i tkance oka. Taurynian magnezu przyczynia się do zmniejszenia zmęczenia i znużenia, prawidłowej syntezy białek i prawidłowej funkcji mięśni.
Lizynian magnezu
Lizynian magnezu jest formą magnezu związanego z aminokwasem lizyną i charakteryzuje się specjalnymi właściwościami L-lizyny, a także wyjątkowo dobrą rozpuszczalnością, co w połączeniu szczególnie sprzyja wchłanianiu.
Cytrynian magnezu
Cytrynian magnezu występuje w 2 formach, które zawierają ok. 7% lub ok. 15% magnezu. Stosowany przez nas dicytrynian trójmagnezowy ma wyższy współczynnik substancji czynnej wynoszący 15% oraz bardzo wysoką biodostępność i szybkie wchłanianie. Cytrynian magnezu ma działanie alkalizujące, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, prawidłowego funkcjonowania mięśni, równowagi elektrolitów i prawidłowej syntezy białek.
Jabłczan magnezu
Jabłczan magnezu jest solą kwasu jabłkowego i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Glukonian magnezu
Glukonian magnezu jest solą kwasu glukonowego, kwasu owocowego, który znajduje się również w Bionade lub sfermentowanej kombuczy. Glukonian magnezu jest wysoce biodostępny i przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz normalnego funkcjonowania układu nerwowego. Odgrywa rolę w podziale komórek.
Mleczan magnezu
Mleczan magnezu jest organicznym związkiem magnezu z dekstrorotacyjnym kwasem mlekowym (mleczanem). W szczególności dekstrotropowy kwas mlekowy jest naturalnym produktem przemiany materii człowieka i jest również wytwarzany przez bakterie kwasu mlekowego. Mleczan jest składnikiem ochronnego płaszcza kwasowego skóry i środowiska jelitowego kwasu mlekowego, służy do odżywiania bakterii jelitowych tworzących maślan i jest ważnym źródłem energii dla komórek błony śluzowej jelit.
Askorbinian magnezu
Askorbinian magnezu jest solą kwasu askorbinowego (witaminy C). Znany jest również jako buforowana witamina C, jest bardzo dobrze tolerowany i ma dobrą biodostępność.
Koncentrat mineralny Concentrace®
Concentrace®, naturalny koncentrat mineralny produkowany z wody unikalnego Wielkiego Jeziora Słonego w Utah (USA), zawiera 72 wyłącznie naturalnie występujące minerały jonowe i pierwiastki śladowe. 36% chlorku magnezu w połączeniu z innymi minerałami i pierwiastkami śladowymi, które działają jak naturalne kofaktory. Ze względu na naturalny, bogaty skład i formę jonową, koncentrat mineralny ma bardzo wysoką biodostępność.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące magnezu (według EFSA):
Magnez przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia,
- równowagi elektrolitycznej,
- prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- prawidłowego funkcjonowania mięśni,
- prawidłowej syntezy białek,
- prawidłowej funkcji psychologicznej,
- utrzymania prawidłowego stanu kości,
- utrzymania prawidłowego stanu zębów,
- magnez odgrywa rolę w podziale komórek.