MACA
Słynna roślina maca (Lepidium meyenii) to roślina z rodziny krzyżowych. Należy ona do rodzaju rzeżuchy (Lepidium), a więc jest spokrewniona z rzeżuchą wodną, ogrodową, rzepakiem i gorczycą. Maca pochodzi z peruwiańskich Andów i jest tam uprawiana na wyższych wysokościach od około 2000 lat. Maca jest również nazywana peruwiańskim żeń-szeniem i jest jednym z kompletnych pokarmów w Andach, gdzie jest również uważana za energetyk dla armii. Stosuje się w tym celu głównie bulwy rośliny. Mają one lekko słodki smak i są pieczone powoli lub gotowane po wysuszeniu. Do tradycyjnych potraw regionu należy również słodka i bardzo aromatyczna kasza z maca, znana jako mazamorra.
CZERWONA MACA
Istnieje kilka odmian maca, które różnią się od siebie kolorami i innymi cechami. Główne odmiany maca są żółte, czarne, fioletowe do czerwonych. Jednak sproszkowana maca w różnych kolorach różni się tylko minimalne kolorystycznie (w przeciwieństwie do zewnętrznej części bulw korzenia). Poszczególne odmiany zawierają po jednym razie inne spektrum składników. Do produkcji użyto tylko czerwonej maca.
EKSTRAKT
Maca istnieje w różnych formach przetwarzania. W ekstrakcji jeden lub więcej składników rozpuszcza się z mieszaniny substancji za pomocą rozpuszczalników (woda i jadalny etanol z trzciny cukrowej), co jednocześnie powoduje powstanie koncentratu, w którym terapeutycznie czynne składniki są obecne w postaci skondensowanej. Powoduje to również poprawę wchłaniania, ponieważ w procesie ekstrakcji usuwane są skrobie trudne do strawienia. Odsłonięte w procesie ekstrakcji substancje roślinne są też łatwiej przyswajalne.