Łuski babki płesznik to łuski babki babki zwyczajnej / ovata, łac. Psyllium flea). Kiedy owoce rośliny są dojrzałe, małe nasiona podskakują i wystrzelają w górę, przypominając wyglądem pchły. Stąd nazwa nasiona pcheł lub po łacinie pchła psyllium. Łuski babki płesznik są ważną częścią indyjskiej sztuki leczenia ajurwedy od ponad 2000 lat i są tam tradycyjnie stosowane w problemach trawiennych i żołądkowo-jelitowych. Były również używane w Europie od czasów starożytnych.
Szczególnie łuski nasion psyllium są naturalnie bogate w cenny, śluzotwórczy błonnik pokarmowy, polisacharydy śluzu flosowego, które pęcznieją pod wpływem cieczy jako substancja żelowa. Dzięki delikatnemu mieleniu wytwarzane są sproszkowane łuski psyllium. Sproszkowane łuski mają znacznie większą powierzchnię, a tym samym znacznie większą objętość pęcznienia niż całe nasiona. Dwukrotnie większa objętość pęcznienia w porównaniu do niezmielonych łusek (wartość pęcznienia >80, podczas dla całych łusek wartość ta wynosi >40).