Kwercetyna to jeden z bioflawonoidów, najczęściej występujących polifenoli (związków aromatycznych) w świecie roślin. Jako pigmenty roślinne, flawonoidy są odpowiedzialne za zabarwienie kwiatów i liści, a także za ochronę roślin przed niektórymi wpływami środowiska.
Kwercetyna jest szczególnie skoncentrowana w zewnętrznych warstwach roślin i owoców, takich jak winogrona, jabłka czy cebula. Jeśli jednak usuniesz muszle, zawartość kwercetyny spadnie do zera. Kwercetyna zawiera słowo „quercus”, łacińską nazwę dębu, w korze którego odkryto szczególnie wysokie stężenie polifenolu. Jednak zewnętrzne warstwy innych gatunków drzew również mają wysoką zawartość skutecznego flawonoidu.
Wyjątkowo duże ilości zawiera w szczególności drzewo Perełkowca japońskiego (Sophora japonica), z którego czystego ekstraktu kwiatowego pozyskujemy naszą w 100% naturalną i biodostępną kwercetynę.