Selen
Jako składnik ponad 25 enzymów, selenoenzymów, niezbędny pierwiastek śladowy selen bierze udział w wielu ważnych reakcjach w organizmie. Selen jest zatem zaangażowany w utrzymanie prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ochronę komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym, funkcjonowanie tarczycy oraz utrzymanie zdrowych włosów i paznokci.
Selen z ziaren gorczycy
Nasiona gorczycy są naturalnie bogate w różne organiczne związki selenu, w tym organiczną selenometioninę.
Selenian sodu
Selen z selenianu sodu jest bezpośrednio dostępny do tworzenia selenoenzymów.
Drożdże selenowe
Naturalna żywność zawiera selen wyłącznie jako selen organiczny, który jest w większości związany z aminokwasami. Drożdże selenowe zawierają ponad 20 różnych organicznych związków selenu. Większość z nich (ponad 60%) to L-selenometionina, najważniejsze źródło selenu w diecie człowieka. Pozostała część składa się z różnych form selenu, w tym organicznie związanej selenocysteiny.
Powszechne nieporozumienie dotyczy samych drożdży: drożdże selenowe to całkowicie nieaktywne drożdże, które nie mogą się już rozmnażać. Jest to zatem żywność niezwykle wysokiej jakości i nie należy jej mylić z drożdżami piekarniczymi ani z grzybami jelitowymi, takimi jak candida.
Informacje zdrowotne odnośnie selenu- selen przyczynia się do (zgodnie z EFSA):
- ochrony komórek przed uszkodzeniami związanymi ze stresem oksydacyjnym
- prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego
- prawidłowego funkcjonowania tarczycy
- poprawnego tworzenia spermy (tworzenie komórek nasienia)
- utrzymania kondycji włosów
- utrzymania kondycji paznokci