Nasz kompleks Omega 3 stanowi w 100% naturalne i czysto roślinne połączenie wszystkich ważnych kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz szerokiego spektrum innych wartościowych kwasów tłuszczowych i substancji roślinnych. Dostarcza on aktywne kwasy tłuszczowe Omega 3 DHA i EPA, które są centralnym prekursorem ALA i zdrowego kwasu tłuszczowego omega-6 GLA jako naturalnej mieszanki wysokiej jakości olejów roślinnych z mikroalg, siemienia lnianego, nasion chia, moringa, rokitnika, ogórecznika i oleju kokosowego MCT.
Rdzeniem kompleksu jest wysoko dozowana i w 100% wegańska mieszanka bioaktywnych kwasów tłuszczowych Omega 3 DHA i EPA z alg. W celu uzyskania porównywalnych stężeń, konwencjonalne suplementy Omega 3 zazwyczaj wykorzystują jako bazę olej rybny. Jednakże wiele gatunków ryb cechuje wysoka zawartość metali ciężkich, a olej rybny jest również niezwykle wątpliwy z etycznego i ekologicznego punktu widzenia.
Z tego względu stosujemy 100% wegański, czysto roślinny Omega 3 z naturalnego oleju z alg. Mikroalgi są nie tylko etycznym i zrównoważonym źródłem kwasów tłuszczowych Omega 3, zawierają także wiele wartościowych substancji roślinnych i w przeciwieństwie do ryb nie wykazują żadnych mierzalnych obciążeń i toksyn środowiskowych. Nasze kwasy Omega 3 są pozyskiwane z algi Schizochytrium sp., które wykazują na światową skalę najwyższą zawartość roślinnego DHA. W przeciwieństwie do innych wegańskich produktów Omega 3 nasza alga dostarcza bezpośrednio bioaktywne kwasy tłuszczowe Omega 3 DHA a nie tylko nieaktywny wstępny etap ALA, tak jak na przykład w oleju lnianym.
Dodatkowo kwasy tłuszczowe Omega 3 są dostępne w wysoko biodostępnej, naturalnej formie trójglicerydu. W przeciwieństwie do tego większość skoncentrowanych produktów z oleju rybnego składa się z koncentratu estru etylowego, który nie jest tak dobrze wchłaniany przez organizm. Kwasy tłuszczowe Omega 3 jako trójglicerydy charakteryzują się 50% do 300% lepszym wchłanianiem niż te w formie estru etylowego.
Bardzo niski stopieni oksydacji oleju (wartość Totox: 2 w surowcu, 11,64 w produkcie końcowym) dowodzi świeżości oleju z alg. Odpowiedni test laboratoryjny można sprawdzić w sekcji „Testy laboratoryjne” poniżej.
Algi są hodowane w zrównoważonych systemach akwakultury, które nie naruszają wrażliwego ekosystemu morskiego. Nasz Omega 3 nie ma zatem negatywnego wpływu na zasoby rybne ani na naturalne źródła pożywienia. Olej z alg ma również doskonałą równowagę ekologiczną, ponieważ wiele ton dwutlenku węgla jest związanych z atmosferą podczas procesu produkcyjnego.
Dwa aktywne kwasy tłuszczowe Omega 3 zatopione są w bogatej matrycy najwyższej jakości olejów roślinnych. Dostarczają innych kwasów tłuszczowych Omega 3, takich jak ważny prekursor ALA, ale także zdrowy kwas tłuszczowy Omega-6 GLA i wiele innych cennych kwasów tłuszczowych. Nasz kompleks Omega 3 zapewnia niezwykle szeroką gamę kwasów tłuszczowych pochodzących w 100% z naturalnej żywności.
Jako otoczki kapsułek używamy wegańskich miękkich kapsułek ze skrobi z tapioki (korzeń manioku), które są unikatowe na skalę światową i produkowane wyłącznie dla nas bez ukrytych dodatków takich jak PEG i karagen. Do pakowania używamy butelek z nieprzepuszczającego światła bursztynowego szkła zamiast plastiku.