Jabłczan magnezu
Jabłczan magnezu jest organicznym związkiem magnezu i kwasu jabłkowego (kwasu 2-hydroksysukcynowego). Złożone wiązanie magnezu chroni ten składnik. Kwas jabłkowy jest naturalnym kwasem owocowym występującym w owocach i warzywach.
Podobnie jak w przypadku innych związków magnezu organizm czerpie korzyści nie tylko z zawartego w nim magnezu, ale także z działania partnera wiążącego: cytrynianu, węglanu, glicynianu czy - w przypadku jabłczanu magnezu - jabłczanu. Jabłczan jest produktem pośrednim w cyklu kwasu cytrynowego, ośrodku metabolizmu i produkcji energii oraz wraz z magnezem, wapniem i fosforem bierze udział w tworzeniu magazynów energii ATP (trójfosforan adenozyny). Synergistyczne połączenie magnezu i kwasu jabłkowego przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jabłczan magnezu jest szczególnie rozpuszczalny w wodzie i dzięki temu ma wysoką biodostępność.
Diglicynian cynku
Istotny dla życia pierwiastek śladowy cynk jest niezbędny dla utrzymania układu odpornościowego, metabolizmu i płodności, dla podziału komórek i syntezy DNA oraz dla zdrowia oczu, włosów i paznokci. Cynk znajduje się w dużych ilościach w mięsie i rybach, pełnoziarnistych zbożach i roślinach strączkowych, a cynk związany z aminokwasami, zwany także chelatem cynku, ma najwyższą biodostępność ze wszystkich form cynku. Ponadto zawartość fitynianów hamujących wchłanianie w pożywieniu jest zmniejszona ze względu na zwiększoną zawartość białka.
Diglicynian cynku jest związany z aminokwasem L-glicyną i według obecnego stanu badań ze związkiem cynku o najwyższej biodostępności ze wszystkich.
Nasz Magnez plus cynk łączy w sobie zalety i wysoką biodostępność dobrze tolerowanych związków organicznych jabłczanu magnezu i diglicynianu cynku.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące magnezu (według EFSA):
Magnez przyczynia się do:
- zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- utrzymania równowagi elektrolitycznej,
- utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- prawidłowego funkcjonowania mięśni,
- prawidłowej syntezy białek,
- prawidłowej funkcji psychologicznej,
- utrzymania zdrowych kości,
- utrzymania zdrowych zębów,
- odgrywa rolę w procesie podziału komórek.
Informacje zdrowotne odnośnie cynku (wg. danych EFSA):
Cynk przyczynia się do:
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym,
- poprawnej funkcji poznawczej,
- właściwego funkcjonowania systemu immunologicznego,
- właściwej gospodarki kwasowo- zasadowej,
- właściwego metabolizmu węglowodanów,
- poprawnego metabolizmu tłuszczy,
- poprawnej syntezy DNA,
- właściwej płodności i reprodukcji,
- właściwego metabolizmu mikroelementów,
- właściwego metabolizmu witaminy A,
- właściwej syntezy białek,
- utrzymania silnych kości, paznokci, skóry i włosów,
- utrzymania właściwej siły widzenia,
- utrzymania właściwego poziomu testosteronu w krwi;
- cynk odgrywa rolę w podziale komórkowym.