Jabłczan magnezu
Jabłczan magnezu jest związkiem organicznym wytwarzanym z magnezu i kwasu jabłkowego (kwas 2-hydroksobursztynowy). Kompleksowe wiązanie magnezu nie tylko chroni sam magnez, ale także wrażliwe błony śluzowe przewodu pokarmowego. Kwas jabłkowy to naturalny kwas owocowy występujący w owocach i warzywach.
Szczególnie dobrze tolerowany
Jabłczan magnezu jest szczególnie rozpuszczalny w wodzie i dzięki temu ma wysoką biodostępność. W przeciwieństwie do innych soli magnezu (tlenek magnezu, węglan magnezu, cytrynian magnezu) jabłczan magnezu, nawet spożywany w dużych ilościach, charakteryzuje się bardzo niskim ryzykiem wystąpienia biegunki i znacznie mniej podrażnia przewód pokarmowy.
Jabłczan magnezu a metabolizm energetyczny
Podobnie jak w przypadku innych związków magnezu organizm czerpie korzyści nie tylko z zawartego w nim magnezu, ale także z działania partnera wiążącego: cytrynianu, węglanu, glicynianu czy - w przypadku jabłczanu magnezu - jabłczanu. Jabłczan jest produktem pośrednim w cyklu kwasu cytrynowego, ośrodku metabolizmu i produkcji energii oraz wraz z magnezem, wapniem i fosforem bierze udział w tworzeniu magazynów energii ATP (trójfosforan adenozyny). Synergistyczne połączenie magnezu i kwasu jabłkowego przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego, zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Jabłczan magnezu i aluminium
Niedobór magnezu jest związany ze zwiększonym wchłanianiem aluminium w organizmie i złogami w tkance nerwowej. Jako doskonały środek chelatujący, jabłczan magnezu może wiązać glin w zamian za magnez i w zamian udostępniać magnez dla wielu procesów metabolicznych.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące magnezu (według Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
Magnez przyczynia się do
- zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia,
- do równowagi elektrolitycznej,
- do prawidłowego metabolizmu produkcji energii,
- do normalnego funkcjonowania układu nerwowego,
- do normalnej pracy mięśni, - do prawidłowej syntezy białek,
- dla normalnych funkcji psychicznych,
- w celu utrzymania zdrowych kości,
- utrzymanie zdrowych zębów,
- magnez odgrywa rolę w procesie podziału komórek.