Agaricus Blazei Murrill (grzyb słoneczny, grzyb migdałowy, ABM)
Agaricus Blazei Murrill pochodzi z brazylijskich lasów deszczowych. Tam znany jest on również jako "Cogmelo de Deus" (Grzyb Boży) z powodu przypisywanych mu właściwości leczniczych. ABM został również wchłonięty do azjatyckiej sztuki leczenia grzybami i dlatego pochodzi dziś głównie z Azji.
Dzięki intensywnym badaniom naukowym, ABM jest uważany za jednego z najbardziej obiecujących przedstawicieli jadalnych grzybów leczniczych, ponieważ Agaricus Blazei wykazuje najwyższe stężenie długołańcuchowych polisacharydów - zwłaszcza wysoce skutecznych beta-glukanów. Tutaj ABM ma wyższe stężenie niż bardziej znane grzyby takie jak Reishi czy Shitake. W ABM ciągle odkrywane są nowe, częściowo zupełnie nieznane substancje, które mają znaczenie medyczne w wielu różnych dziedzinach.
Reishi
znany również jako Ling Zhi lub błyszczący grzyb lakowy, jest jednym z najważniejszych grzybów leczniczych w medycynie chińskiej. Czczony jako "grzyb nieśmiertelności" lub "grzyb wiecznego życia", jest tam uważany za być może najważniejszy podstawowy grzyb dla ogólnego wzmocnienia i utrzymania zdrowia i witalności.
Współczesne badania wykazują, że Reishi zawiera cały arsenał skutecznych substancji roślinnych. Jest bogaty w antyoksydanty, polisacharydy i ponad 100 różnych triterpenoidów, które razem zapewniają kompleksowe działanie tego znakomitego grzyba leczniczego.
AHCC® (Active Hexose Correlated Compound)
AHCC® jest wytwarzany w opatentowanym procesie ekstrakcji. W tym celu grzybnia grzyba Shiitake poddawana jest unikalnemu wieloetapowemu procesowi, na który składa się hodowla i fermentacja przy udziale wyselekcjonowanych enzymów. W przeciwieństwie do konwencjonalnych ekstraktów z Shiitake, które zawierają głównie beta-glukany, w tym procesie uzyskuje się ekstrakt o wyjątkowo wysokiej zawartości biodostępnych krótkołańcuchowych alfa-glukanów.
Alfa-glukany w konwencjonalnych grzybach witalnych są w większości długołańcuchowe i trudno przyswajalne przez organizm. AHCC® przekonuje więc wyjątkową biodostępnością krótkołańcuchowych alfa-glukanów, która jest możliwa do osiągnięcia tylko dzięki unikalnemu, opatentowanemu procesowi produkcji. Nasz AHCC® jest wolny od inżynierii genetycznej, glutenu, soi, laktozy i rozpuszczalników chemicznych.
Chaga (Inonotus obliquus, Fungus betulinus, błyskoporek podkorowy)
Grzyby Chaga pochodzą z Syberii i północnych Chin. Mieszkańcy Syberii od niepamiętnych czasów przyrządzali z tego grzyba herbatę wzmacniającą i nazywali go "darem bożym". Mówi się, że Chaga ma ugruntowaną pozycję w tradycyjnej medycynie rosyjskiej i chińskiej od około 4000 lat, gdzie była stosowana dla ogólnego wzmocnienia oraz przy zaburzeniach żołądkowych i jelitowych. Jednak Chaga była również ważnym i świętym lekiem dla Mezopotamczyków, Egipcjan, rdzennych plemion Ameryki Północnej i rdzennych mieszkańców Japonii, Ainu.
Współczesne badania wykazały obecność ponad 200 aktywnych substancji biologicznych w Chaga. Chaga jest szczególnie bogata w wartościowe beta-glukany.