Agaricus Blazei Murrill pochodzi z brazylijskich lasów deszczowych. Tam też znany jest jako "Cogmelo de Deus" (grzyb Boga) ze względu na przypisywane mu moce. ABM został wkrótce zaimportowany do azjatyckiego świata grzybów i dlatego obecnie występuje głównie w Azji.
Dzięki intensywnym badaniom naukowym ABM jest uważany za jednego z najbardziej obiecujących przedstawicieli jadalnych grzybów leczniczych, ponieważ Agaricus Blazei ma najwyższe stężenie długołańcuchowych polisacharydów - zwłaszcza cennych beta-glukanów. W szczególności stężenie cennych beta-glukanów jest wyższe w ABM niż w bardziej znanych grzybach, takich jak Reishi czy Shitake. W ABM wciąż odkrywane są nowe, czasem zupełnie nieznane substancje.
Reishi, znany również jako Ling Zhi lub lakownica żółtawa, jest jednym z najważniejszych grzybów leczniczych w chińskiej tradycji. Czczony jako "grzyb nieśmiertelności" lub "grzyb wiecznego życia", jest prawdopodobnie najważniejszym podstawowym grzybem.
Współczesne badania pokazują, że reishi zawiera cały arsenał cennych substancji roślinnych. Jest bogaty w polisacharydy i ponad 100 różnych triterpenoidów, które razem zapewniają złożoną strukturę składników tego grzyba.
Grzyb Chaga pochodzi z Syberii i północnych Chin. Mieszkańcy Syberii od niepamiętnych czasów przetwarzali grzyba na herbatę i nazywali go "darem Bożym". Mówi się, że Chaga zajmuje ważne miejsce w rosyjskiej i chińskiej tradycji od około 4000 lat, a także zawsze był ulubieńcem Mezopotamczyków, Egipcjan, rdzennych plemion Ameryki Północnej i japońskich tubylców, Ainu.
Współczesne badania zidentyfikowały w chaga ponad 200 naturalnych składników grzybowych. Chaga jest szczególnie bogata w cenny beta glukan.