Nasz wegański aminokwas GABA (kwas gamma-aminomasłowy) jest uzyskiwany w procesie fermentacji przez szczep bakterii Lactobacillus hilgardii (bez inżynierii genetycznej). Bakterie te są również wykorzystywane w przygotowywaniu tradycyjnej koreańskiej potrawy kimchi do fermentacji warzyw lub w produkcji wina do fermentacji soku winogronowego w celu uzyskania, między innymi, pożądanych "maślanych" smaków. Wyłącznie czysto roślinne surowce (kukurydza, białko pszenicy i drożdże - również wolne od GMO) służą jako baza odżywcza dla mikroorganizmów wykorzystywanych do fermentacji. Starannie oczyszczony produkt końcowy (czystość >98%) nie zawiera jednak skrobi kukurydzianej, glutenu ani drożdży.
W produkcji nie są wykorzystywane żadne składniki pochodzenia zwierzęcego, takie jak żelatyna, sierść czy pióra, a jedynie odnawialne surowce pochodzenia roślinnego. Nasz producent specjalizuje się w produkcji ekstraktów roślinnych od ponad 10 lat. Skomplikowany proces produkcyjny charakteryzujący się wysoką czystością pozwala uzyskać surowiec GABA o czystości >98%.
Jako otoczki kapsułek używamy specjalnych kapsułek HPMC, które w przeciwieństwie do większości innych kapsułek HPMC lub z pullulanu dostępnych na rynku, są produkowane w 100% bez substancji pomocniczych karagenu i PEG, które nie muszą być deklarowane. Do pakowania zamiast plastiku używamy chroniącego przed światłem i przyjaznego dla środowiska szkła bursztynowego.