Już od ponad 5000 lat korzeń z kurkumy, który pochodzi z Indii (Curcuma longa L.) jest czczony jako święta roślina. Jak wynika z pradawnych pism indyjskich wedów, już wtedy "żółty korzeń" czy "indyjski szafran" miał znaczenie jednej z najważniejszych przypraw. W nauce ajurwerdyjskiej oraz w tradycyjnej medycynie chińskiej (TCM) lecznicze działanie korzenia kurkumy miało i ma obecnie ważne znaczenie. Kurkuma jest również znana w Europie od czasów starożytnych. Kurkuma jest jedną z najlepiej przebadanych roślin na świecie, a badania w dużej mierze koncentrują się na grupie substancji roślinnych kurkuminoidów. Tradycyjne zastosowanie wynika z synergii wszystkich składników korzenia kurkumy.
Od tego czasu z korzeni kurkumy wyekstrahowano ponad 100 różnych substancji. Oprócz unikalnej grupy kurkuminoidów składającej się z kurkuminy, cyklokurkuminy, bisdemetoksykurkuminy, kurkuma zawiera również spektrum olejków eterycznych i innych substancji roślinnych, które współpracują ze sobą w kompleksowej synergii. Ponieważ kurkuminoidy mają raczej niską biodostępność ze względu na ich słabe wchłanianie, rozpuszczalność i szybki metabolizm, istnieje duże zainteresowanie optymalizacją ich rozpuszczalności i biodostępności poprzez różne procesy. Za pomocą CurcuRouge® wiodącym ekspertom udało się zwiększyć biodostępność kurkuminoidów 93-krotnie dzięki matrycy polimerowej. Ze względu na bezpośrednią dostępność kurkuminoidów w porównaniu z konwencjonalnymi ekstraktami, potrzebne są znacznie niższe dawki.