Chrom jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym i w istotny sposób przyczynia się do metabolizmu makroskładników odżywczych (węglowodanów, białek, tłuszczów) oraz do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Chrom bierze udział w tworzeniu czynnika tolerancji glukozy, który zwiększa wrażliwość na insulinę, a tym samym wpływa na poziom cukru we krwi. Niedobór chromu może zatem prowadzić do zmniejszonej tolerancji glukozy przy wahaniach poziomu cukru we krwi, a w dłuższej perspektywie do podwyższenia poziomu cukru we krwi.
Pikolinian chromu ma znacznie lepszą biodostępność niż inne związki chromu, takie jak chlorek chromu.
Oświadczenia zdrowotne dotyczące chromu (według EFSA - Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności):
Chrom przyczynia się do
- prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych
- utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi