Mały czerwono-brązowy owoc Camu Camu o botanicznej nazwie Myrciaria dubia rośnie na wysokich, podobnych do drzew krzewach i należy do rodziny mirtowatych. Pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie rośnie głównie w wilgotnych, bagnistych regionach amazońskich lasów deszczowych w pobliżu rzek. Panujący tam ciepły i wilgotny klimat stwarza idealne warunki do jej rozwoju. Owoc Camu Camu o owocowo-kwaśnym smaku jest uważany za jeden z najbardziej bogatych w witaminę C owoców na naszej planecie.
Dzięki dużej ilości substancji witalnych i roślinnych, jagoda Camu Camu jest prawdziwym superfood. Rdzenna ludność Peru używała głównie świeżo wyciśniętego soku z tego kwaśnego owocu i był on tradycyjnie znany jako afrodyzjak w ich kulturze.
Oświadczenia zdrowotne dla witaminy C (wg. EFSA):
- Witamina C przyczynia się do:
- zmniejszenia zmęczenia i znużenia,
- prawidłowego funkcjonowania umysłowego,
- regeneracji zredukowanej formy witaminy E,
- prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- prawidłowej funkcji układu odpornościowego (obrona fizyczna),
- prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym,
- prawidłowego tworzenia kolagenu dla prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych,
- prawidłowe tworzenie kolagenu dla prawidłowej funkcji kości,
- prawidłowego tworzenia dla prawidłowego funkcjonowania chrząstki,
- prawidłowego tworzenia dla prawidłowego funkcjonowania zębów,
- prawidłowego tworzenia dla prawidłowego funkcjonowania dziąseł,
- prawidłowego tworzenia dla prawidłowego funkcjonowania skóry,
- zwiększenia wchłaniania żelaza,
- utrzymania prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego (obrona fizyczna) podczas i po intensywnym wysiłku fizycznym.