Białko serwatkowe to białko otrzymywane z serwatki. W zależności od rodzaju produkcji rozróżnia się koncentrat białek serwatkowych, izolat białek serwatkowych, hydrolizat białek serwatkowych i czysty izolat białek serwatkowych (czysta serwatka). Wszystkie białka serwatkowe charakteryzują się bardzo wysoką zawartością białka i wysoką wartością biologiczną ze względu na ich pełny profil aminokwasowy, w tym wszystkie aminokwasy niezbędne (EAA) i rozgałęzione (BCAA). Wartość biologiczna wskazuje, jak dobrze białko pokarmowe może zostać przekształcone we własne białko organizmu.
Koncentrat białka serwatkowego ma naturalnie wyższą zawartość tłuszczu i laktozy (węglowodanów) niż izolat białka serwatkowego.
Oświadczenia zdrowotne według EFSA:
Białka przyczyniają się do:
- zwiększenia masy mięśniowej,
- utrzymania masy mięśniowej,
- utrzymania prawidłowego stanu kości.