Nasza naturalna astaksantyna z mikroalg Haematococcus pluvialis jest w 100% oryginalną BioAstin® z Hawajów, lidera światowego rynku, z ponad 30-letnią tradycją. Równomiernie słoneczny klimat dzikiego wybrzeża Kona oferuje optymalne warunki do uprawy przez cały rok. Zrównoważona uprawa odbywa się w ultra czystej wodzie źródlanej na wyspie, oraz jest kilkakrotnie oczyszczana i ponownie wykorzystywana w celu ochrony zasobów. Naturalna skała lawowa i bardzo czysta głębokowodna woda Pacyfiku zapewniają bogate zaopatrzenie w minerały i pierwiastki śladowe bez użycia nawozów sztucznych. Produkcja jest w 100% wegańska, bez użycia mączki rybnej.
BioAstin® pochodzi z jedynej na Hawajach farmy mikroalg w "Biosecure Zone", gdzie stosowanie pestycydów, nawozów chemicznych i organizmów zmodyfikowanych genetycznie jest szeroko zabronione w całym środowisku. Gwarantuje to najwyższą czystość glonów, wolną od częstego narażenia na pestycydy, metale ciężkie lub inne toksyny, co potwierdzają regularne badania laboratoryjne. Nowoczesna, stale kontrolowana równowaga w zbiornikach hodowlanych zapobiega rozwojowi obcych glonów, które w wielu produktach z astaksantyną z otwartych zbiorników hodowlanych prowadzą do zanieczyszczenia innymi rodzajami glonów.
Duża część mikroalg przeznaczonych do produkcji astaksantyny jest uprawiana w sztucznym świetle w systemach rur szklanych wewnątrz pomieszczeń, co jest znacznie mniej naturalne i przyjazne dla środowiska niż zrównoważona uprawa w zbiornikach hodowlanych na wolnym powietrzu. Dostępna jest również całkowicie syntetyczna astaksantyna, która jest syntetyzowana z produktów petrochemicznych lub z genetycznie modyfikowanych drożdży. Jest ona stosowana głównie jako pasza dla zwierząt i jest stosowana na przykład w hodowli łososia w celu uzyskania atrakcyjnego czerwonego wybarwienia ryb.
W przeciwieństwie do tak izolowanej, syntetycznie produkowanej astaksantyny, naturalna astaksantyna jest zintegrowana z naturalnym kompleksem innych karotenoidów. Surowcem BioAstin® jest zawierający astaksantynę ekstrakt z Haematococcus z olejem krokoszowym jako naturalnym nośnikiem, który ma szczególnie wysoką zawartość kwasu oleinowego. Suszenie rozpyłowe według metody ocean-chill w niskich temperaturach pozwala zachować pełną zawartość cennych karotenoidów i jego potencjał. Astaksantyna Hawajska BioAstin® jest uprawiana bez szkodliwych pestycydów i herbicydów, nie powoduje erozji ziemi ani zanieczyszczenia wody.
Astaksantyna jest rozpuszczalna w tłuszczach i wykazuje najlepszą biodostępność w płynnej formie olejowej. Dlatego nasze kapsułki nie składają się z astaksantyny w proszku, ale z płynnej astaksantyny rozpuszczonej w czystym, wysokiej jakości oleju kokosowym MCT. Dlatego nasza astaksantyna w kapsułkach zapewnia znacznie wyższą biodostępność w porównaniu do astaksantyny w proszku. Dotychczas astaksantyna premium BioAstin® była dostępna na rynku jedynie w kapsułkach żelatynowych lub jako miękkie żelki. Nasze hermetyczne i szczelne GreenCaps w najlepszy możliwy sposób chronią wyselekcjonowane składniki w oleju przed utlenianiem. Kapsułki napełniane są pod wpływem gazyfikacji azotem i hermetycznie zamykane dodatkowym pierścieniem uszczelniającym. W ten sposób można optymalnie zagwarantować świeżość i trwałość wartościowych składników. GreenCaps wykonane z HPMC (hydroksypropylometyloceluloza) są w 100% wolne od dodatków takich jak karagen, żelatyna i PEG, co wyróżnia je spośród większości kapsułek HPMC. Są one wegańskie, bezglutenowe i bez alergenów.