Bio Acai
Jagoda Acai (wymawiane: Assa-i) to intensywnie ciemnofioletowy owoc wdzięcznej palmy Acai (Euterpe oleracea), która jest jedną z palm kapusty. Jagoda, która jest bogata w substancje witalne, z pożywnej podstawowej żywności brazylijskiej grupy ludności Tupi, stała się cenioną na całym świecie superfood.
Acaí są bogate w wysoce skuteczne antyoksydanty, witaminy i minerały. Zawierają m. in. witaminę A, która wspomaga wzrok, skórę i układ odpornościowy, kwasy tłuszczowe omega-3 służące do podtrzymania pracy serca oraz pełny profil aminokwasów egzogennych, które jako podstawowe budulce białek przyczyniają się do utrzymania i budowy mięśni i kości. Na szczególną uwagę zasługuje niezwykle wysoka zawartość antocyjanów, drugorzędnych związków roślinnych o licznych zadaniach. Nazwa "antho" (po grecku kwiat) i "kyáneos" (po grecku ciemny kolor) jest charakterystyczna dla intensywnego czerwonego do ciemno fioletowego naturalnego zabarwienia kwiatów i owoców, które należy do bioflawonoidów. W roślinach antocyjany pochłaniają światło słoneczne i chronią przed promieniowaniem UV, neutralizując wolne rodniki. Również w organizmie człowieka podczas stresu oksydacyjnego, spowodowanego np. promieniowaniem UV, zanieczyszczeniami i wysokim poziomem stresu, powstają wolne rodniki.
Zarówno sportowcy, jak i osoby świadome żywieniowo korzystają z energetycznie wzbogacających i synergistycznie efektywnych składników jagody Acai co zapewnia owocowy, pełny smak w smoothies, owsiankach i sokach.
Nasz bio proszek Açaí z dzikiego zbioru w brazylijskim regionie Amazonii zawiera kompletne, świeże składniki jagody i tym samym odpowiada pod względem efektu konsumpcji świeżych owoców.